Апашите често набелязват жертвите си в социалните мрежи

Апашите често набелязват жертвите си в социалните мрежи

Апашите често набелязват жертвите си в социалните мрежиАпашите често набелязват жертви и събират информация за тях в социалните мрежи, обясни пред „Хоризонт“ Александър Пецов, началник на сектора за борба с кражбите в СДВР: Вие, когато имате в една социална мрежа 200 или 300 приятели, не всичките са ви приятели. Реално погледнато, в живота колко човека са ви приятели и колко са ви близки наистина. Тези приятели споделят информацията, както с вас, така я споделят и с още 199 човека, а пък тези 199 също имат приятели, които не са ваши приятели. Те споделят информацията също с други. Ние се изтъркахме вече да го говорим това нещо, то си продължава.

Според Александър Пецов, набелязването на жертви и придобиването на информация става най-често през профили на хора, които са ни приятели в социалните мрежи, предаде БНР.
От полицията съветват още, ако напускате жилището си да предупреждавате съседите, за да наблюдават за непознати.
От МВР съобщават и за нова схема при телефонните измами в София. Престъпници се представят за полицаи, като карат жертвите си да им съдействат при залавяне на извършители на точно такива престъпления. Иво Величков от Столичната дирекция на МВР описва схемата:
Предупреждават жертвата, ако има някакво такова лъжливо обаждане, да сигнализира в полицията, като най-често им казват да звънят на 112. В последствие схемата е такава, че жертвата получава още едно обаждане от измамници, които вече използват класическата схема, че има злополука с техен близък. Жертвата е предварително подготвена да сигнализира в полицията, затваря линията, но измамникът отсреща не прекъсва връзката, по този начин линията остава отворена и когато жертвата се опита да набере 112, тя попада пак на член от измамната схема. Съобщава, че е била жертва и е направен опит спрямо нея да бъде въведено заблуждение, веднага й се отговаря, че трябва да съдейства бързо, като събере необходимата сума, която има в наличност, дори и златни накити, въобще всичко ценно, което има вкъщи, да го предаде на човек или директно да го изхвърли през балкона, за да могат мнимите полицейски служители да задържат измамниците.

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *