Българска операционна система – StotinkaOS

StotinkaOS

StotinkaOSПреди повече от година екип от български IT специалисти е създал операционната система StotinkaOS на базата на Linux.

Новата 7-ма версия е с кодово име Algara и се отличава с модерен дизайн и интерфейс, предават от technews.bg.

Разработчиците са подобрили също функционалността на приложенията и стабилността. Съобщава се още за директна уеб интеграция с облачни услуги и поддръжка на по-нов хардуер.

Освен че има изцяло модернизиран външен вид, новата версия внася огромна промяна спрямо предишните издания.

StotinkaOS 7 вече работи с Kernel 3.10.x. Включени са systemd, работна среда Gnome 3.14, GRUB2, UEFI поддръжка, файлова система XFS, firewalld и други възможности.

„Тези крачки са необходими, за да можем да задоволим все по-високите изисквания на съвременния потребител”, коментираха от разработчика.

По думите на екипа, StotinkaOS е GNU/Linux операционна система „ремикс“, базирана на CentOS, а минимални системни изисквания на българската ОС са 2GB RAM памет и 20GB свободно място на хард диска.

Проекта стартира официално на 07.02.2015 г. и до момента има три издадени версии, които следват дистрибуцията на, която се базира.

StotinkaOS е насочена главно към българските потребители търсещи алтернатива за своята работна десктоп среда, дистрибуцията разполага със собствено rpm хранилище съдържащо голям набор от полезни за десктоп употреба системни приложения, които не са включени в CentOS.

Освен всичко това разполага и със софтуер от трета страна източници, като Epel, RPMFusion, Elrepo, Chromium, Adobe Flash, Skype, Oracle VirtualBox, Livna, Playonlinux и много други – специално предназначени за десктоп употреба, следвайки по-спокоен подход към софтуерни лицензи.

Конфигурирана е така, че да бъде максимално удобна още при стартиране. Системата е лесна, но и същевременно полезна за експерти.

ISO образ на StotinkaOS 7 вече е наличен за изтегляне от официалната страница на проекта.

Екипът разчита на подкрепа от страна на потребителите, за да продължи да работи и подобрява българската Linux дистрибуция.

Системата е достъпна за сваляне и както може да предположите е напълно безплатна, като поддръжката е осигурена до 30 юни 2024.

Разработчиците отбелязват, че на този етап най-голямата помощ, която може да им бъде указана е операционната система да бъде тествана от потребителите, а евентуалните грешки да бъдат докладвани в техния форум.

„Стотинката” можете директно да я свалите и пробвате от сайта на разработчиците http://www.stotinkaos.net

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *