Как действа Коронавирусът?

Covid-19-DNК

Официално В България първият случай на COVID-19 (Коронавирусната болест 2019) е регистриран на 08.03.2020 г. като към днешна дата общият брой на заразените в България е 62, от които 2 починали (16.03.2020г.).

Най-срещаните симптоми при Коронавирусът са температура, суха кашлица и затруднено дишане. По-рядко може да се забележи и главоболие, болки и спазми, сухо гърло и чувство на умора. По-рядко срещани симптоми са диарията и течащият нос. Вирусът не предизвиква кихане.

Името „коронавирус“ произлиза от латинското „corona”, което означава корона или ореол и се отнася до характерния вид на вирусните частици (вириони): те имат ресни, напомнящи на кралска корона или на слънчевата корона.

Повечето от ранните случаи на поява на Коронавируса са свързани с голям пазар на морски деликатеси и животни, както и други вирусни проби, които показват прилики с коронавирусите при прилепите (96%), което ги прави и най-вероятният източник.

Първата известна инфекция при хората се появява в началото на декември 2019 година.

Епидемия от Коронавирус (2019-nCoV) е открита за първи път в Ухан, Китай, в средата на декември 2019 г., вероятно произхождаща от едно заразено животно. Впоследствие вирусът се разпространява във всички провинции на Китай и в повече от 25 други страни в Азия, Европа, Северна Америка и Океания.

Разпространението на вируса от човек на човек е потвърдено във всички тези региони.

Предварителните изследвания, сочат за смъртност между 2,9 и 14,6 процента.

Коронавирусите се разпространяват чрез близък контакт, по въздушно-капков път от кашлица или кихане на разстояние от около 2 m. Открити са и в проби от изпражнения на заразени пациенти. Възможно е вирусът да е зарáзен дори по време на инкубационния период.

Коронавирусът буквално унищожава белият дроб.

Изображенията са получени в резултат на компютърна томография на 33-годишна женабял дроб коронавирус

Снимки на бели дробове на пациент, на които е видно как коронавирусът се разпространява само за три дни, бяха публикувани от лекари, изследвали болни в Ухан. Снимките бяха оповестени в списание Radiology, пише БГНЕС.

Ако не бъдат взети мерки, вирусът обикновено води до 1,4 – 3,9 нови случая за всяка установена инфекция.

Установено е, че вирусът е в състояние да се предаде по верига от най-малко четирима души.

Източник: Уикипедия

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *