Невероятно, но факт! Кърменето може да спести 300 млрд. долара на икономиката

Кърменето може да спести 300 млрд. долара на икономиката

Кърменето може да спести 300 млрд. долара на икономикатаКърменето на повече бебета за по-дълъг период от време може да спести на световната икономика близо 300 млрд. долара за една-единствена година, просто като спомогне за отглеждането на по-умно и печелещо повече поколение, посочват учени. То също така допринася за предотвратяването на 800 000 случая на детска смъртност и 20 000 случая на починали жени от рак всяка година, предават от economic.bg.

„Кърменето спасява животи и пести пари по един и същи начин във всички държави, бедни или богати“, коментира Цезар Виктора от Федералния университет в Пелотас, Бразилия – един от авторите на проучването. „Има широко разпространено погрешно схващане, че ползите от кърменето се свързват само с бедните държави. Нищо не може да е по-далеч от истината“, посочва още той.

Откритията на изследователите са базирани на 28 научни прегледа и анализи, които разглеждат ползите за здравето и икономиката от кърменето. Според авторите техният труд е най-големият и подробен анализ от този тип, правен до сега.

Според него кърменето води до „драматично“ подобряване на средната продължителност на живота, а в страните с високи доходи намалява риска от внезапна смърт на новородените с повече от една трета. В държавите с ниски и средни доходи може да предпази близо половината от децата от развиване на диария и една трета от тях от респираторни заболявания.

Кърменето също така може да помогне и за предотвратяването на 800 000 смъртни случаи, което е близо 13% от всички смъртни случаи на деца под две години. Сред другите ползи от него учените посочват и увеличаването на интелигентността на децата.

Данните от изследването показват, че загубите за световната икономика от намалени познавателни способности заради недостатъчно кърмене достигат до 302 млрд. долара през 2012 г. В миналогодишно проучване на изданието „The Lancet Global Health“ се посочва, че кърменето увеличава интелигентността, удължава образованието и увеличава доходите, независимо от произхода на семейството.

При последното проучване учените са проследили развитието на 3500 души от Бразилия в продължение на 30 години. Според данните повишаването на броя кърмени деца под шест месеца до 90% в САЩ, Китай и Бразилия и до 45% във Великобритания, ще намали значително разходите за лечение на общи детски болести като пневмония, диария и астма. В САЩ спестените средства ще бъдат 2,45 млрд. долара, във Великобритания 29,5 млн. долара, в Китай 223,6 млн. долара и 6 млн. долара в Бразилия.

За жените по-дългият период на кърмене отчита намаляване на риска от рак на гърдата и на яйчниците, посочват изследователите, според които близо 20 000 смъртни случая на жени могат да бъдат предотвратени годишно. Въпреки това само едно от всеки пет деца в страните с висок доход се кърми до 12 месеца, а едно от три в държавите с ниски и средни доходи се кърми през първите шест месеца от живота си.

Сред страните с най-ниските проценти на кърмене на деца се нареждат Великобритания, където 1% от децата се кърмят докато навършат една годинка, Ирландия с 2% и Дания с 3%. Кърменето е много по-често срещано в бедните държави. Кърмата е хранителна и защитава от болести, но невинаги е практично решение за жени, които не могат през цялото време да са до децата си като в някои общества не се гледа положително на кърменето на обществени места. В някои случаи дори може да е опасно – кърменето предава ХИВ и СПИН от заразена майка на дете.

„В момента насърчаването на кърменето е фокусирано върху окуражаването на жените, без да се осигуряват необходимите икономически и социални условия както здравна система, адекватни права на майките, промени в работната среда, консултиране и образование“, посочва съавторът на проучването Найджъл Ролинс от Световната здравна организация (СЗО).

Друг проблем е и „агресивният маркетинг“ на заместители на кърма като продажбите им в световен мащаб ще достигнат 70,6 млрд. долара до 2019 г. Изследването призовава за политически ангажимент и инвестиране на финанси за улесняването на кърменето, както и по-стриктни регулации на индустрията със заместители на кърма.

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *