Браво! Сърбин се топли със слънчеви панели от бирени кутийки

Сърбин се топли със слънчеви панели от бирени кутийки

Сърбин се топли със слънчеви панели от бирени кутийкиСръбски професор по математика е открил революционен начин да се справи със студа в суровата балканска зима. Дарко Миличевич използвал празни бирени кутийки, от които да си сглоби слънчев панел, съобщава „Дейли Мейл”. Изобретението спестява на изобретателя около 660 евро на година от сметките за отопление. Цената за сглобяването му около 66 евро.

39-годишният математик използва творението в дома си в Парачин. Идеята му дошла, след като изпразнил няколко кутийки от любимата си бира.

„Мислех си как да си направя отоплителна система без такси, защото всеки иска да улесни живота си в кризата . Внезапно осъзнах, че мога да използвам бирените кутии, вместо да купувам медни тръби. И без това пия бира и е забавно да изобретиш нещо алтернативно”, споделя той.

Панелът на Миличевич, който е висок малко повече от метър, е направен от 44 бирени бутилки. С помощта на 22 дупки, пробити в дървени дъски, той успява да закрепи кутиите една върху друга. Във всяка от тях пробива малка дупка и ги боядисва в черно. Изобретението е подобно на соларните панели.

Сърбин се топли със слънчеви панели от бирени кутийки„Поставих го на южната страна на къщата си. Слънчевите лъчи нагорещиха въздуха в кутиите и естествено той се издигна нагоре по тях до къщата и стопли пространството вътре”, каза математикът. Той добави, че е боядисал кутиите в черно, за да привлекат повече енергия от слънчевите лъчи.

„Най-скъпата част е плексигласът, който предпазва панела. Използвах също стиропор, за да го изолирам, за да не се губи топлина”, добави той.

Сърбин се топли със слънчеви панели от бирени кутийкиВъв Фейсбук той сподели, че в нощта на Нова година, когато температурата е жила под нулата, панелът е нагорещил водата в бойлера до 51 градуса по Целзий. „Ако навън няма никакво слънце, не работи. Но ако е студено и има малко слънце, работи”, пояснява той.

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *