Британски учени: По-добрите шофьори са жените!

По-добрите шофьори са жените

По-добрите шофьори са женитеВечният спор – кои са по-добрите шофьори – мъжете или жените, за пореден път е разгледан от британски учени.

Изследването на специалистите от Великобритания е цитирано от Асошиейтед прес и публикувано във вестник „Дейли експрес“, предават от ezine.bg. Дамите били по-добри зад волана във всяко едно отношение, отбелязва се в резултатите от проучването.

Жените се представили много по-убедително на практическия тест, за разлика от мъжете. Учените решили да наблюдават своите доброволци без да ги предупреждават.

По-голямата част от участниците в изследването са били наблюдавани от учените, когато са преминавали с автомобилите през едно от най-натоварените лондонски кръстовища. Става дума за кръстовището до Хайд парк. И след това упражнение дамите изпъкнали повече от господата, категорични са учените.

50 от участниците в изследването са преминавали практически изпит. Други 200 души пък са наблюдавани от учените докато шофират през натовареното кръстовище до Хайд парк, Лондон.

Жените са постигнали 23.6 точки от максимални 30, а господата – 19.8, като всички участници са оценявани по 14 показателя. По-сериозно впечатление прави един от показателите – спазване на дистанция. При него едва 4 на сто от дамите карали прекалено близо до автомобила пред тях, докато при мъжете този процент бил 27.

Около 50 на сто от мъжете се доближавали до някаква опасност шофирайки твърде бързо, а при дамите това се случило на една четвърт от всички.

Друг показател в прочуването било преминаването на светофарите – много от мъжете преминавали светофара, докато все още свети жълт цвят, съобщават учените. Става дума за повече от 50 на сто от господата, докато дамите почти не си позволявали това – едва 14 % от всички се осмелили да го направят.

Специалистите решили да проверят и кой от двата пола е по-любезен, когато кара автомобил – и тук дамите имали надмощие. 39 на сто от тях били винаги вежливи, докато при господата този процент бил 28.

От застрахователната компания, която е провела изследването смятат, че господата доста трудно ще преглътнат подобни резултати. Още повече, че едва 13 на сто смятат, че дамите ги са по-добрите шофьори. При жените високо самочувствие зад волана имат около 28 процента.

Споделете статията на Кракранюз с Вашите приятели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *